Blog

Boxspring versus ledikant - Wat is het verschil?

Boxspring versus ledikant - Wat is het verschil?

In deze blog bespreken we de verschillen tussen een boxspring en een ledikant. Als je op zoek bent naar een nieuw bed, dan is de keuze tussen deze twee opties vaak een lastige. Beide bedden hebben hun eigen unieke kenmerken en voordelen die ze onderscheiden van elkaar. Het is belangrijk om te weten wat deze verschillen zijn en welke optie het beste bij jouw persoonlijke slaapvoorkeuren past. In deze blog bespreken we de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de keuze tussen een boxspring en een ledikant, zoals comfort, onderhoud en stijl. We vergelijken deze factoren tussen beide bedden en geven tips en advies om je te helpen de beste keuze te maken voor een goede nachtrust!

Boxspring

Een boxspring is een box met een kern van pocketveren, daarbovenop een comfortabel matras en voor nog meer comfort kan je kiezen voor een extra topdekmatras. Het geheel vormt een comfortabel en ondersteunend slaapsysteem dat geschikt is voor verschillende slaapvoorkeuren.

We hebben de voordelen van een boxspring op een rijtje gezet:

 • -       De pocketveren in de basis van de boxspring zorgen voor een goede ventilatie en vochtregulatie, wat bijdraagt aan een gezonde slaapomgeving.
 • -       Een goede ondersteuning voor het lichaam, doordat de pocketveren individueel reageren op het gewicht en de druk van het lichaam. Hierdoor wordt het lichaam gelijkmatig ondersteund, wat kan bijdragen aan een betere slaaphouding en minder drukpunten.
 • -       Je kunt kiezen uit verschillende opstaphoogtes.
 • -       Bij een boxspring kan je zelf kiezen hoe het eruit ziet, qua kleur, stof en poot.
 •  

Ledikant

Een ledikant kan net als een boxspring veel comfort bieden. Een ledikant is een bed dat bestaat uit een frame en vaak is voorzien van een lattenbodem. Het is een klassieke optie die al jarenlang populair is, verkrijgbaar in verschillende stijlen en ontwerpen, van modern tot traditioneel.

Ook de voordelen van een ledikant lees je hier:

 • -       Relatief goedkoper dan een boxspring.
 • -       Lattenbodems zijn in veel verschillende kwaliteiten te verkrijgen en zijn individueel aanpasbaar.
 • -       Gemakkelijker te onderhouden, omdat er minder onderdelen zijn die vervangen of gerepareerd moeten worden.
 • -       Gemakkelijk te verplaatsen, wat handig is bij het schoonmaken van de slaapkamer.


Al met al is een ledikant een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een bed die minder massief is en daardoor ruimtelijker in de slaapkamer staat.

Comfort en ondersteuning

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zitten er op het gebied van comfort verschillen tussen boxsprings en ledikanten. Hoewel een stevig ledikant al een zeer hoge comfort kan bieden, zorgen de extra lagen van een boxspring vaak voor extra comfort. De verende bodem en extra topdekmatras absorberen slaapbewegingen beter, wat zorgt voor een stabielere slaapervaring. De lattenbodem van een ledikant kan vaak voldoende ondersteuning bieden, maar deze is vaak niet zo geavanceerd als de verende bodem van een boxspring. Het is wel mogelijk om het comfort van een ledikant te verbeteren door een kwalitatief goed matras te kiezen dat past bij jouw slaaphouding en voorkeuren. Ook kun je eventueel nog een topmatras toevoegen om extra comfort te creëren. Over het algemeen biedt een boxspring dus meer comfort dan een ledikant, maar het is belangrijk om te kijken naar jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften om de beste keuze te maken voor een goede nachtrust.

Onderhoud, schoonmaak en reparatie

Naast het comfort en ondersteuning, verschilt ook het onderhoud van een boxspring en een ledikant enigszins van elkaar. Lees hier de verschillen:

 • -       Schoonmaak: Een boxspring bestaat uit meerdere onderdelen, zoals een gestoffeerd frame, pocketveren en een topmatras. Dit maakt het schoonmaken van een boxspring iets lastiger dan bij een ledikant. Het is echter nog steeds goed mogelijk om een boxspring schoon te houden door regelmatig de matrashoes en het beddengoed te reinigen en de boxspring af en toe te stofzuigen.
 • -       Onderhoud: Een ledikant is over het algemeen gemakkelijker te onderhouden dan een boxspring omdat het minder onderdelen heeft. Het frame kan eenvoudig worden afgenomen met een vochtige doek en eventueel worden behandeld met een houtolie om de levensduur te verlengen.


Al met al vereist een boxspring iets meer onderhoud dan een ledikant, maar het verschil is niet zo groot. Het is vooral belangrijk om beide bedden goed schoon te houden en regelmatig te controleren op beschadigingen om zo de levensduur van het bed te verlengen.

Stijl

Het grootste onderscheid tussen een ledikant en boxspring is, los van bovenstaande punten, de uitstraling. Een ledikant heeft doorgaans een klassieke uitstraling en bestaat uit een bedframe met een lattenbodem. Een boxspring daarentegen heeft een modernere uitstraling en bestaat uit een gestoffeerde matras op een verend onderstel. Vaak wordt een boxspring luxueuzer, maar massiever ervaren.

Hopelijk heeft deze blog je geholpen om een weloverwogen keuze te maken tussen een boxspring en een ledikant. Of je nu kiest voor de luxe en stijlvolle uitstraling van een boxspring, of voor de klassieke en betaalbare optie van een ledikant, het belangrijkste is dat je een bed kiest dat past bij jouw persoonlijke slaapvoorkeuren en behoeften. Comfort en ondersteuning zijn belangrijke factoren om in overweging te nemen, maar vergeet ook het onderhoud en de stijl niet. Een goed bed is een investering in een goede nachtrust en kan een groot verschil maken in hoe je je overdag voelt. We helpen je graag in de winkel met het maken van deze keuze en wensen je alvast veel slaapplezier!